Fyysisten tavoitteiden lisäksi ratsastusterapiassa korostuvat  neuropsykologisten valmiuksien tukeminen, sensomotoriset tavoitteet liittyen mm hahmottamiseen sekä psyykkiset ja sosiaaliset tavoitteet. Lasten ja nuorten kohdalla etenkin vuorovaikutustaitojen, kommunikaation, oman toiminnan ohjaamisen sekä käyttäytymisen ja tunteiden säätelyn kehittyminen ovat tärkeässä asemassa. Hevonen reagoi ihmisen käyttäytymiseen ja tunnetiloihin, houkuttelee toimintaan ja asettaa rajoja. Toimiminen suureen eläimen kanssa vahvistaa myös itsetuntoa. Terapiassa pyrkimyksenä on aina tukea myös asiakkaan itseohjautuvuuden kehittymistä ja vahvistumista, sillä terapia tarjoaa oikeaa toimintaa aidossa ympäristössä.

Hevosen selässä tehtävien harjoitusten lisäksi terapia voi sisältää maasta käsin tehtävää työskentelyä niin ilman hevosta kuin hevosen kanssa. Ratsastusterapia usein sisältääkin kunkin asiakkaan tavoitteet ja tarpeet huomioiden hevosen kanssa työskentelyä maasta käsin, esimerkiksi hevosen harjaamista ja varusteiden laittamista, talutusharjoituksia erilaisissa ympäristöissä ja muita hevosen ja asiakkaan vuorovaikutusta, keskittymistä ja omaa toiminnanohjausta tukevia harjoituksia.

Lisäksi talli ympäristönä tarjoaa monipuoliset mahdollisuudet erilaisten päivittäisiä toimia tukevien harjoitusten tekemiseen. Tallityöskentelyssä voidaan mm harjoitella karsinoiden puhdistamisen avulla esimerkiksi fyysistä jaksamista, voiman käyttöä, tilan hahmottamista, oman toiminnan suunnittelua, työskentelyssä etenemistä ja oman työskentelyn arviointia. Tarpeen mukaan voidaan tallissa harjoituttaa konkreettisesti myös esimerkiksi numeroita, kirjaimia, värejä ja eri mittayksiköitä hevosten hoidon ja ruokinnan yhteydessä. Talliympäristön ja hevosten luomat mahdollisuudet ovat siis hyvin monipuoliset.